V-App
Gebruiksaanwijzing
Hieronder de meest elementaire informatie over de opbouw en de structuur van de app. In de instructievideo wordt ruim een half uur de tijd genomen om er rustig doorheen te lopen en van toelichting te voorzien.
​
De kern van V-App is een databestand met alle relevante zorgaanbieders voor de GGZ in de regio Rijn en Duin. Geografisch is dat Zuid-Holland Noord met daarin 13 gemeenten en 21 Wijk SamenwerkingsVerbanden (WSV's).
​
In de afbeelding 'Overzicht Zorgaanbieders' zie je een deel van het overzicht. De aanbieders zijn momenteel gesorteerd op alfabet en gegroepeerd per Sociale Kaart, zoals deze door de diverse POH-GGZ Teams worden gehanteerd. Deze Sociale Kaarten zijn meestal spreadsheets met contactgegevens en soms wat extra informatie over de zorgaanbieder. Zij dienen in eerste instantie als bron voor de app.
​
De database is relationeel van opbouw (in 3 lagen): Iedere zorgaanbieder heeft 1 of meer behandelaars en iedere behandelaar heeft 1 of meer specialisaties.
Deze specialisaties worden uitgedrukt in de ‘specifieke klachtomschrijvingen’ zoals de zorgaanbieder/behandelaar deze laat zien op de eigen website (“Voor deze klachten kun je bij ons terecht…”).
​
Rechts van de naam een zandlopertje. Een groene zandloper geeft aan dat de wachttijd acceptabel is (onder de Treeknorm van 14 weken, dit is de aanmeld- en behandelwachttijd samen), een oranje zandloper geeft aan dat de wachttijd langer dan 14 weken bedraagt en een rode dat er een aanmeldstop geldt. De feitelijke wachttijd (indien bekend) wordt bij de details vermeld in weken.
​
De actie-icoontjes brengen je direct verder door er op te klikken (mailen, bellen, google maps en doorklikken naar de eigen website van de aanbieder).
​
Door op de naam van de aanbieder te klikken openen de details van de aanbieder met onderaan de behandelaar(s). Bij grotere organisaties is er soms voor gekozen om in plaats van de individuele behandelaars het Team op te nemen, soms aangevuld met 1 of meer gespecialiseerde individuele behandelaars.
Door op de behandelaar te klikken openen de ‘persoonlijke’ details inclusief de gerelateerde specialisaties.
Onder in de navigatie balk staan de 5 knoppen voor de belangrijkste functies afgebeeld.
Links een eenvoudige snelle zoekfunctie om praktijken te kunnen vinden met direct rechts daarvan de mogelijkheid om uitgebreid te zoeken op leeftijdscategorie, categorie klacht en toewijscriteria.
In het midden het volledige overzicht van alle opgenomen zorgaanbieders.
De rechtse 2 knoppen vormen eigenlijk een toegift. De digitale versies van de huidige ‘smoelenboeken’. Eerst het overzicht van alle POH-GGZ medewerkers met hun gegevens en vervolgens het overzicht van alle huisartsen met hun gegevens. Dit is nu nog gebaseerd op de Zorggroep Katwijk. Hoe dat aangepast gaat worden is nog onderwerp van discussie.
In de bovenste balk van links naar rechts. Een menu met de minder essentiële functies. Dan het logo met de naam van de betreffende pagina.
​
Het zoekglas biedt een uiterst krachtige zoekfunctie met filters. Als je erop klikt opent het zoekvenster met daarin het filtersymbooltje.
​
​
​In het zoekveld kun je met een enkelvoudig en eenduidig zoekwoord aan de gang. Bijvoorbeeld op naam. Begin te typen en de selectie start.
Het filter opent alle actieve zoekvelden, die eventueel ook in combinatie kunnen worden gebruikt.
​​
​​
​​
​
Bijvoorbeeld ‘Type Zorg’ is SGGZ en de gewenste aanmeldwachttijd is korter dan 10 weken.
Belangrijk: Uiterst rechts boven het ‘Synchroniseersymbool’ (Sync). De app is voortdurend in beweging. Functioneel worden verbeteringen uitgevoerd en inhoudelijk wordt er toegevoegd en geactualiseerd. Bij gebruik moet dus steeds de laatste versie beschikbaar komen. Dit gebeurt bij het synchroniseren. Bij het opstarten van de app gebeurt dit automatisch. Sluit je de app voor langere tijd niet af dat moet je even op ‘Sync’ drukken voor de laatste versie.
Onderhoud
De app wordt momenteel beschouwd als een "interne" tool voor professionals en is nog in ontwikkeling. De actieknoppen ‘Bewerken’ (potloodje) en ‘Toevoegen’ (plusje) zijn daarom voorlopig voor iedereen toegankelijk. Kleine verbeteringen aanbrengen kan zonder problemen. Het volledig toevoegen van een nieuwe aanbieder of behandelaar vereist echter enige achtergrondkennis en zorgvuldigheid. Voel je vrij om het te proberen, maar geef ons wel even een seintje.
​
Als we deze open situatie in goed vertrouwen kunnen behouden en iedereen zijn of haar gegevens actueel houdt, zou dat ideaal zijn. Dit zou resulteren in een zeer waardevolle database die alle verwijzers ondersteunt in het verwijsproces, wat uiteindelijk in het belang van de patiënt is.
​
Tenslotte: Er worden voortdurend verbeteringen doorgevoerd en er worden dingen uitgetest. Het kan dus voorkomen, dat er soms iets verschuift, verdwijnt of wordt toegevoegd. Serieuze wijzigingen zullen via deze site bekent worden gemaakt en worden toegelicht.