Het verhaal
Aanleiding
Verwijzen gebeurt meestal op basis van ervaring en/of met behulp van een Sociale Kaart. Bij de Zorggroep Katwijk bestond deze Sociale Kaart uit 2 spreadsheets (voor 'Volwassenen' en voor 'Jeugd').
​
De sheets werden bijgehouden door POH-GGZ collega's, onder de grote werkdruk had dit niet de hoogste prioriteit. De sheets bevatten bovendien slechts een beperkt deel van het zorgaanbod, waarbij de informatie per zorgaanbieder meestal ophield bij naam en contactgegevens.
​
De praktijk bij verwijzing
-
Nieuwe collega’s tasten in het duister, zeker als ze van buiten de regio komen;
-
Zittende collega’s bewandelen vaak de bekende en vertrouwde paden. Deze verstoppen hierdoor (oplopende wachttijden), terwijl er meer (ongeziene) capaciteit beschikbaar is;
-
Vertrekkende ervaren collega’s nemen veel kennis en ervaring mee, die uit de Praktijk verdwijnt;
-
Er is geen gestructureerd proces om kennis en ervaring over zorgaanbieders te verwerken en met elkaar te delen.
​
Vanuit het Zorgdomein werden bovendien 2 zorgpunten bij de huidige toewijzing benoemd:
-
Hoog aantal herverwijzingen
-
Lange wachttijden en tonen best passende zorgaanbod
Ook het Integraal Zorgakkoord is duidelijk over de knelpunten en het verbeteren daarvan door preventie, betere samenwerking en digitale ondersteuning.
Startmoment
In een Teamoverleg voorjaar 2022 gaf Joyce van Zonneveld (POH-GGZ Zorggroep Katwijk) aan dat ze dit thema wel eens nader onder de loep wilde nemen.
Mijn eigen ervaring als verwijzer: “Het blijft lastig om met het enorme aantal verschillende klachten en behandelingsmogelijkheden een goede gerichte keuze te maken uit het beschikbare regionale zorgaanbod.
Bovendien is de "GGZ" niet altijd de oplossing. Die kan ook liggen in andere vormen van hulp en ondersteuning. ”
Sociale Kaart Katwijk
Joyce: "Het Excel-bestand is onze leidraad naast de opgebouwde ervaring en enkele andere (vaak beperkte en matig werkende) bronnen."
​
Wat kan beter?
• Er is nu weinig tot geen informatie per aanbieder
• Gericht ‘Zoeken’ is onmogelijk (geen criteria beschikbaar)
• De sheets zijn ongestructureerd en lastig te onderhouden (capaciteit)
• Nu 69 zorgaanbieders (slechts een beperkt deel van het regionaal beschikbare aanbod)
Oplossing
Er werd enthousiast door Joyce gestart met het schetsen van het verwijsproces en de daarbij gehanteerde criteria.
Het bleek al gauw te complex voor een schema of een speadsheet-achtige oplossing en ze raakte daarover in gesprek met haar vader
(Ewout van Zonneveld, ondernemer, business-/ICT-consultant) met daarnaast de skills en ervaring om snel en flexibel applicaties te bouwen.
Vader en dochter tijdens de presentatie in het Teamoverleg van de Zorggroep Katwijk op 10 oktober 2022.
Samen kwamen ze tot de volgende aanpak:
Verdiepen en verbreden van de bestaande Sociale Kaart Zorggroep Katwijk, uitgevoerd in een webapplicatie voor alle verwijzers, om:
-
Gestructureerd informatie over (nieuwe) zorgaanbieders toe te kunnen voegen;
-
Efficient, gemakkelijk en gericht te kunnen zoeken in een breed aanbod van zorgaanbieders;
-
Individuele ervaringen vast te kunnen leggen en voor iedereen beschikbaar te maken;
-
Gegevens te hebben om het proces verder te kunnen verbeteren.
In mei 2022 werd gestart met het bouwen van de app en het vullen van de database. In oktober 2022 werd een eerste versie onder de naam VAPOK (Verwijzers App Praktijk Ondersteuners Katwijk) binnen een kleine groep POH-GGZ in test genomen.
In de praktijk bleek, dat een andere databasestructuur beter zou werken. De app werd herbouwd naar VAPOK 2.0.en per januari 2023 door de hele groep voor een jaar in test genomen.
​
Dit met een positief resultaat maar met de kanttekening dat de Zorggroep Katwijk onderdeel wordt van de coöperatie Rijn en Duin en dat deze verder het vervolg van de app zal bepalen.
Per januari 2024 vindt de overdracht plaats naar Rijn en Duin, een coöperatie van 21 Wijk SamenwerkingsVerbanden (WSV's). In het voorjaar van 2024 start een nieuwe fase binnen dit bredere verband. De naam VAPOK werd omgedoopt naar het meer algemene V-App (Verwijzers-App).