top of page
Volwassenenonderwijs Course

ONLINE - Van Krevelenwebinar XVIII - Eetstoornissen

Kosten:

Kosteloos

Duur:

1 dagdeel

Over de cursus

Dat jongeren het laatste decennium in toenemende mate met hun mentale gezondheid worstelen is bekend. Eveneens komt het vaak voor dat deze psychische problemen eetstoornissen betreffen, met name bij meisjes. Dit heeft ertoe geleid dat professionals samen met ervaringsdeskundigen en ouders de handen ineen hebben geslagen in een netwerk genaamd K-EET (Ketenaanpak EETstoornissen). Hun doel is om de zorgketen te versterken, zodat er eerder en beter herkend wordt of er reden is tot zorg, er sneller kan worden ingegrepen en ernstige ontregelingen beter worden aangepakt. Het uitdagende aan een eetstoornis is bovendien dat het een samenspel is van mentale en somatische problematiek.


Om de ontwikkelingen in het veld en de (regionale) K-EET samenwerking te tonen wordt het programma van dit Van Krevelenwebinar ingevuld door zowel Ursula Rivierduinen, Youz Parnassia als LUMC Curium. Zoals gewoonlijk zullen ervaringsdeskundige jongeren betrokken worden. Het doel van dit Van Krevelenwebinar is om u te informeren wat te doen als een jongere met een eetstoornis bij u aanklopt.


Van KrevelenlezingenBoerhaave Nascholing is in 2018 met de Van Krevelenlezingen gestart. Elk jaar organiseren we drie tot vier lezingen waarvoor wij u van harte uitnodigen. Deze cyclus is een samenwerking van LUMC Curium, Youz en GGZ Rivierduinen. Doel van de nascholingen is om vanuit de GGZ de kennis en ervaring die relevant is voor het gehele jeugdveld, in een interactieve bijeenkomst te delen.


LUMC Curium, Youz en GGZ Rivierduinen bieden u deze lezingencyclus aan. Deelname is kosteloos.


Dr. Dirk Arnold van KrevelenIn het begin van de 20e eeuw introduceren Hans Asperger en Leo Kanner in Nederland de term autisme. In 1952 publiceert kinderpsychiater Dirk Arnold van Krevelen het artikel ‘Een geval van Early Infantile Autism' in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. In de jaren daarna verwerft hij vooral veel bekendheid in het buitenland. Van Krevelen organiseert internationale congressen over de kinderpsychiatrie en schrijft meerdere leerboeken. Zijn opvattingen over autisme en daaraan verwante stoornissen kunnen nog steeds als visionair omschreven worden.


Na de Tweede Wereldoorlog begint Van Krevelen in Den Haag een psychiatrische praktijk en is hij korte tijd waarnemend hoofd van de sectie Geestelijke Gezondheid van de Militair Geneeskundige Dienst. Van 1953 tot 1955 is hij hoofd van de Jeugdpsychiatrische Dienst in Rotterdam. In 1950 wordt Van Krevelen privaatdocent en in 1956 wordt hij benoemd tot lector Kinderpsychiatrie aan de Universiteit Leiden. Vanaf 1955 tot 1972 is hij tevens geneesheer-directeur van de Paedologische Kliniek Curium in Oegstgeest, het huidige LUMC Curium.


AccreditatieOmdat deze Van Krevelen online wordt aangeboden gelden er aangescherpte accreditatieregels. Van belang om te weten is, dat u de accreditatiepunten voor deze Van Krevelenlezing alleen ontvangt, wanneer u de natoets met goed gevolg heeft afgerond. Met ‘met goed gevolg’ wordt bedoeld dat deze als behaald worden aangemerkt indien 70% van de antwoorden correct gegeven wordt. 


DoelgroepenKinder- en jeugdpsychiaters, kinder- en jeugdpsychologen, hulpverleners jeugd, wijkteams, beleidsmedewerkers, Cardea, AW Jeugd-betrokkenen, huisartsen, artsen voor verstandelijk gehandicapten, JGZ-professionals, POH’s GGZ, physician assistants en andere geïnteresseerde professionals.


Organiserend comitéHet programma van deze Van Krevelenlezing is samengesteld door:

  • Prof. dr. E.F. (Eric) van Furth, klinisch psycholoog / directeur, Rivierduinen Eetstoornissen Ursula, Leiden

  • Dr. B.M. (Branko) van Hulst, kinder- en jeugdpsychiater, Curium-LUMC

  • Dr. C.T. (Charissa) Jagt, kinder- en jeugdpsychiater, Youz FACT, Zoetermeer

  • Dr. M.C. (Marianne) Kasius, kinder- en jeugdpsychiater, De Banjaard Youz, Den Haag

  • Prof. dr. R.R.J.M. (Robert) Vermeiren, kinder- en jeugdpsychiater, Curium-LUMC

Webpagina

Tags:

Eetstoornissen

bottom of page